Kompostbehållare plast – kompostera även på vintern
Att kompostera mat, – och trädgårdsavfall är miljövänligt på flera sätt och dessutom ger det en närings, – och mullrik jord att återanvända i rabatter, krukor och odlingslådor. Med en isolerad behållare kan processen fortgå året runt vilket även det är positivt. Nedan finns mer att läsa om ämnet – kompostbehållare plast, för att kompostera även på vintern.
Kompostbehållare plast – fördelar och alternativ
Ett billigt sätt att skaffa en kompost är att sätta ihop ett par kompostgaller eller bygga ihop något av överblivet virke. Detta fungerar dock främst under årets varmare månader och kommer inte vara effektivt under vintern.
För den som vill kunna kompostera med effektivt resultat under hela året är en isolerad kompostbehållare i plast att föredra. Med isolering ges ett ökat värmemotstånd vilket ger bra förutsättningar för att processen ska kunna fortgå även när det är som kallast ute.
Kompostbehållare i plast finns att köpa och här kan det vara klokt att göra ett miljösmart val. Det finns till exempel behållare gjorda av 100% återvunnen plast samt modeller som går att bygga ut om behovet av en större kompost skulle uppstå.
Mer om kompostering på vintern
Den stora fördelen med att välja en isolerad kompostbehållare i plast är alltså att det ger ett effektivt resultat året om. Bra att veta är dock att komposten behöver ”matas” regelbundet även på vintern – dels för att hålla i gång processen, dels för att hålla värmen. Det är nämligen nedbrytningsprocessen som genererar värmen och upphör den så avtar värmen.
Det finns mycket avfall som kan läggas i en kompostbehållare av plast, bland annat följande:
Från trädgården:
- Löv
- Växter
- Ogräs / gräsklipp
Från köket:
- Ägg / äggskal
- Rester från frukt och grönt
- Rester från kött, fisk och skaldjur
Även hushållspapper, äggkartonger, kaffesump och kaffefilter kan komposteras. Uppstår problem med processen finns naturliga orsaker till det. Det kan bero på att det blir för vått och då är det utmärkt att tillföra torra material, så som äggkartong eller hushållspapper som kan suga upp lite av vätskan.
Är det för torrt går det att vattna men på vintern bör det göras med viss försiktighet, speciellt om det är minusgrader. Än bättre än att vattna är att tillföra vått innehåll – förslagsvis i form av matrester eller liknande.