Att tänka på inför köp av bastu

19 april, 2021 0 Av webmaster

Bastun har minst sagt blivit trendig igen, efter att ha varit bortglömd under en tid. Kanske funderar du till och med på att investera i en egen bastu för sköna och avkopplande stunder? Nedan följer några tips och råd kring vad som är bra att tänka på inför köpet, så som att sätta en rimlig budget och att välja vilken typ av bastu som passar bäst.

Ha en budget inför köpet av infraröd bastu

Innan man sätter igång och letar efter en passande modell är det bra att ha en budget. Tänk på att ta i ordentligt, då dom flesta projekt ofta innebär en del kostnader som man kanske inte räknar med från början.

I källaren eller i badrummet?

En annan viktig sak att fundera på innan man bygger eller installerar en bastu är var den är tänkt att placeras. Duger det bra i källaren eller känns det mer lockande att skapa ett litet hemmaspa i badrummet? Se över vilka möjligheter som finns och ha även i åtanke vilken storlek som kan vara lämplig utifrån både mån av plats och den budget du satt för bastubygget.

Val av bastu

Att köpa en bastu är inget enkelt val, det finns inte bara många leverantörer utan också många modeller. Finns ingen möjlighet att få plats med den inomhus finns bastustugor som placeras utomhus. Det finns traditionella modeller, som drivs av elaggregat, men också en hel del annat:

  • Vedeldad
  • Infraröd
  • Ånga

Även här kommer din budget att spela roll, då det finns många olika prisklasser när det kommer till olika modeller och storlekar. Fundera därefter vilken upplevelse du är ute efter – att basta i en vedeldad bastu skiljer sig till exempel enormt från att basta i infraröd värme.

Läs på om bastu

Att köpa och installera en bastu kan verka som ett enkelt projekt men det kräver både tid och stundvis hårt arbete. Oavsett vilken typ man väljer får man säkerligen räkna med några svordomar längs vägen.

Det är därför viktigt att läsa på så mycket som möjligt innan man sätter igång, både om vilka olika modeller som finns men också vad man ska tänka på när man bygger och installerar. Inte minst för att det finns en del regler att förhålla sig till för olika varianter.