Nyckelfärdigt fritidshus billigare än villa

28 mars, 2021 0 Av webmaster

Funderar du på att bygga ett nytt hus? Då bör du överväga möjligheten att köpa ett nyckelfärdigt fritidshus. Det är nämligen ett alternativ som i regel blir billigare och mer prisvärt än att bygga en villa av motsvarande storlek. Såvida du inte har en stor familj finns det många fördelar med att hålla nere storleken på bostadsytan till 100 kvadratmeter eller mindre. Visst, det kan vara spännande med en stor vill som imponerar på såväl grannar som gäster. Men en större bostadsyta har även nackdelen att den kräver mer tid, energi och pengar att städa och hålla ren. Detta gör att allt fler bostadsägare funderar över om det verkligen är värt att slå på stort.

Många har istället valt en alternativ livsstil där det traditionella boendet har bytts ut mot en husbil eller en pytteliten bostad. Framför allt yngre människor har visat sig ha ett stort intresse för att bo kvadratsmart. Men det finns ett alternativ till att bo i antingen en slott eller koja. Den gyllene medelväg som vi syftar på stavas fritidshus. Läs vidare för att få insyn i några av fördelarna med att köpa just ett sådant hus!

Fördelarna med fritidshus jämfört med större villor

Du undrar kanske vilka fördelarna är med att köpa ett nyckelfärdigt fritidshus? Jämfört med att bygga en större villa skiljer dessa hus sig åt på bland annat följande vis:

  • Mindre hus har en lägre prislapp. En av de stora fördelarna med att köpa ett nyckelfärdigt fritidshus är den lägre prislappen. Ett småhus är i genomsnitt 107 eller 124 kvadratmeter stort för ensamboende respektive samboende utan barn. För barnfamiljer ökar den genomsnittliga ytan med ett fåtal kvadratmeter. Genom att istället köpa ett fritidshus på upp till 100 kvadratmeter får du i princip samma boyta till ett betydligt lägre pris.
  • Lägre pris innebär billigare lån. En lägre prislapp på bostaden innebär att du inte behöver ta ett lika stort lån för att kunna finansiera bostadsköpet. Det innebär att du kan låna till ett nyckelfärdigt fritidshus utan att ditt kassaflöde påverkas lika negativt som om du skulle välja att bygga en villa.
  • Mer energieffektivt. En mindre bostadsyta innebär lägre energikostnader. Du sparar med andra ord inte bara på själva huspriset utan även på energi- och uppvärmningskostnaderna när du väljer ett nyckelfärdigt fritidshus.