Allt du behöver veta om fasadrenovering

21 augusti, 2020 0 Av webmaster

En fasadrenovering innebär precis vad det låter som – hela eller delar av en fasad renoveras. Det kan vara ett enkelt arbete lika väl som ett omfattande och svårt och det finns många saker som avgör. Nedan kan du läsa det mesta du behöver veta om just fasadrenovering, alltifrån varför det kan vara nödvändigt till vad som gäller med bygglov.

När och varför kan man behöva genomföra en fasadrenovering?

Det finns flera anledningar till att man kan behöva genomföra en fasadrenovering. En fasad är en byggnads yttersta skal och det säger sig självt att den står stå ut med ganska mycket. Regn, fukt, snö, hårda vindar, smuts och sol för att nämna några saker. En fasad, oavsett material, slits med åren och ju större skador desto mer omfattande renovering krävs. Svaret på när man kan behöva genomföra en fasadrenovering är inte heller särskilt komplicerat. När till exempel en träfasad börjar bli i dåligt skick, kanske med ruttna partier, är det definitivt dags. Om en putsad fasad eller en tegelfasad börjar spricka eller släppa ifrån sig delar är också det en stark indikation på att det är dags att göra något.

Hur lång tid tar det?

Det är svårt att säga hur lång tid det tar att genomföra en fasadrenovering eftersom det beror både på skadans omfattning och vilket material det gäller. Är det några få delar av fasaden som behöver bytas går det fortare än om det är mer eller mindre hela fasaden som ska bytas ut.

Renovera fasaden själv eller med hjälp av hantverkare

Kan man genomföra en fasadrenovering på egen hand? Ja visst kan man det, förutsatt att man vet vad man ger sig in på. Har man inte riktigt koll kan det vara värt att ta en extra kostnad för att anlita en hantverkare istället. Ställ dig följande frågor om du funderar på att göra jobbet själv:

  • Vet du på vilket sätt fasaden är skadad?
  • Vet du hur skadan ska åtgärdas?
  • Är du bekant med att arbeta med det aktuella materialet?

Bygglov kan behövas

När man ändrar en byggnads befintliga utseende kan man behöva bygglov. Vid en fasadrenovering är det vanligt att man väljer samma material och färg som innan – det vill säga att inga större förändringar görs. Då behövs heller inget bygglov. Planerar man däremot att ändra fasadmaterial, färg, flytta och/eller sätta in nya dörrar och/eller fönster kan man däremot behöva bygglov innan renoveringen sätter igång.