Dessa elarbeten får du utföra på egen hand!

5 maj, 2020 0 Av webmaster

När det kommer till just el och elarbeten är det många som tror att jobbet är lättare gjort än vad det faktiskt är. Det är absolut inte helt ovanligt att man som ”hobbyelektriker” eller hemmafixare med ett stort intresse för småpill och inredning tar sig ann ett mindre, eller till och med lite större, elarbete. Ofta beror detta inte bara på att man själv har intresse för det och tror sig kunna det, utan i många fall drar man sig också för att anlita en elektriker i Skellefteå eller motsvarande stad på grund av att det kostar rätt så mycket mer än att lite snabbt och enkelt bara göra det själv istället. Däremot finns det faktiskt ett flertal regler som man måste följa då man ska utföra ett elarbete, inte minst en lag som säger att du måste vara behörig. Med andra ord är det faktiskt inte tillåtet att utföra alla elarbeten på egen hand, men det finns några som är okej. Vi listar dem här nedan så att du slipper undvika misstag, skador och faror i framtiden!

Vilka elarbeten får jag göra själv?

Som sagt så är det i många fall nödvändigt att anlita en behörig elektriker då man är intresserad eller i behov av att göra ett elarbete i sin bostad, på kontoret eller i sin företagslokal.

En elektriker är inte bara nödvändig på grund av den lag som finns, utan med en elektrikers hjälp kan du även vara säker på att arbetet utförs på ett korrekt och säkert sätt som minskar risken för skador, faror och andra problem som kan uppstå vid felinstallation. Några mindre elarbeten får du dock utföra på egen hand om du vet hur du ska göra, här kommer de:

  • Byta glödlampor
  • Byta proppsäkring, återställa utlöst automatsäkring
  • Byta lamphållare
  • Montera skarvsladdar, sladdströmbrytare och stickproppar
  • Reparera/ byta ut trasiga delar i skarvsladdar/ apparatsladdar
  • Byta befintliga strömbrytare (högst 16A) och vägguttag (högsta 16A) som är placerad i enskild kapsling/ dosa

Innan du utför ett elarbete själv

Däremot är det otroligt viktigt att du vet just hur elarbetet ska utföras och vad som krävs för att det både ska göras på ett korrekt och säkert sätt. Det finns en anledning till att de allra flesta elarbeten måste utföras av en behörig elektriker, och att det även är straffbart om du skulle bryta mot den lagen.

Så var smart nog att inte ge dig på några större elarbeten än de vi listat ovan på egen hand, utan anlita då en auktoriserad elektriker som har koll på hur det ska gå till på riktigt. Detta är inte bara för ditt eget bästa och för din säkerhetsskull, utan ett felaktigt elarbete kan även ha stora konsekvenser på din bostad eller fastigheten i sig.

Vi överdriver inte då vi säger att el faktiskt kan vara livsfarligt, där avsaknad av den rätta kunskapen som krävs för att ett elarbete ska bli gjort rent ut sagt kan leda till dödshotande situationer som brand och andra skador.

Låt en elektriker göra jobbet

Känner du dig osäker, saknar du behörighet eller tillräckliga kunskaper för att göra arbetet, eller är projektet större än de som är godkända för att göras på egen hand bör du lämna det till en elektriker, oavsett vad!

Det är inte värt att chansa eller ”spara in pengarna” på att ge sig in i ett farligt eljobb på egen hand, och trots att du tror dig kunna kan det finnas stora risker med att utföra arbetet på egen hand om det skulle gå fel.