Bygga orangeri med kamin – tänk på det här

16 mars, 2023 Av Av Sam Berg

Att bygga orangeri med kamin är något som många drömmer om. Det ger inte bara en härlig odlingsplats utan också ett uterum som kan nyttjas mer eller mindre hela året. Det finns dock några saker värda att tänka på innan bygget sätter i gång – inte minst vilken typ av kamin som ska väljas.

Vilken typ av kamin passar behoven?

Ska du bygga orangeri med kamin finns anledning att fundera över valet av kamin lite extra noggrant. Det finns många modeller som passar att ha i ett orangeri – alltifrån klassiska vedeldade till skorstensfria. En vedeldad kamin ger dock betydligt mer värme än en skorstenslös – så är det viktigt med uppvärmning är detta något att ha i åtanke.

Även kaminens storlek kommer att påverka uppvärmningsförmågan och ofta räcker det med en lite mindre modell i den här typen av miljöer. Nya, moderna kaminer är dessutom väldigt effektiva så med en större variant finns en risk att det blir för varmt för fort, på den relativt lilla ytan som ju ett orangeri har.

Fundera även över vilket / vilka användningsområden kaminen ska ha. Ska den användas enbart för ”myseldning” eller kanske även till matlagning? Fler frågor som kan vara bra att fundera på inför valet är:

  • Vilken stil ska den ha – modern eller gammaldags?
  • Hur mycket får den kosta?

Kolla på några olika modeller och väg för- och nackdelar mot varandra för att hitta den som kommer att passa bäst!

Bygga orangeri med kamin – tänk på placeringen

Den som planerar att bygga orangeri med kamin bör ha placeringen av kaminen med i beräkningarna redan från början, för att installationen ska bli så enkel som möjligt. För olika modeller finns nämligen olika regler – till exempel olika säkerhetsavstånd till brännbara material, vilket i sin tur påverkar hur övrig inredning kan placeras.

Om en vedeldad kamin väljs behövs dessutom en skorsten, och för att resultatet ska bli snyggt är det bra att ha med det i beräkningarna direkt. Visst är det möjligt att sätta in en kamin i efterhand men det kanske inte går att få till en lika snygg lösning då.

Ska du bygga orangeri med kamin men känner dig osäker inför valet kan det vara klokt att be om tips och råd hos en kaminleverantör.