Säkerhetsdörrar för bostaden

25 augusti, 2020 0 Av webmaster

En säkerhetsdörr står inte på mångas prioritetslista innan det är för sent. Det vill säga att de redan varit ett inbrott eller en brand. Har man tur kanske man lärt sig en läxa från en nära anhörig, som precis genomgått något av ovanstående. Och kanske har försäkringsbolaget föreslagit just en säkerhetsdörr i samband med försäkringsärendet. Men vad innebär egentligen en säkerhetsdörr? Här får du en överblick!

Så fungerar en säkerhetsdörr

En säkerhetsdörr är det bästa alternativet för lägenheter att öka tryggheten i hemmet. Genom en klassificerad EU-standard har säkerhetsdörrar utformats på ett sådant sätt som försvårar för inbrottstjuvar att ta sig in i lägenheten. Beroende på säkerhetsklass har dörren designats med bland annat en stålkärna samt ett antal komplexa låsmekanismer. Dessa egenskaper gör att dörren står emot allt från våldsamma inbrott av den grövre varianten som innefattar verktyg så som kofötter, skruvmejslar, borrverktyg och vinkelslipar.

Säkerhetsdörrar skyddar mot mer än bara inbrott

Nog för att huvudsyftet med en säkerhetsdörr kan vara att skydda bostaden från inbrott och tjuvar som gör intrång så har dessa robusta produkter andra egenskaper som även ger ett försvar mot yttre faktorer. För att få kallas för säkerhetsdörr krävs det även att det material som dörren är uppbyggd av ska stå emot bränder och gaser som hotar med att ta sig in i bostaden. En säkerhetsdörr är uppbyggd på ett speciellt sätt. Både dörren i sig, samt den karm som omger denne, försvårar för både eld och rök att tränga in genom små springor. Dessa små springor mellan lister och material mellan dörren och karmen på äldre varianter av dörrar är väldigt vanligt. Den gamla hederliga trädörren är dessutom brandfarlig i sig då det är välkänt att just trä har en tendens att fatta eld.

Som om inte det var nog, håller en säkerhetsdörr även ute ljud och oväsen. Det finns en markant skillnad i ljudisolering går att finna mellan en vanlig trädörr och den som har försetts med en stålkärna.

Att tänka på vid val av säkerhetsdörr

  • Hur ser inbrottsrisken ut i området?
  • Hur pass väl isolerar dörren mot bränder och brandgas?
  • Isolerar dörren mot ljud och buller?
  • Är dörren EU-certifierad?