Hur vet man att det är dags att byta fönster?

28 augusti, 2020 0 Av webmaster

Behöver man byta sina gamla fönster även om dom med blotta ögat ser både hela och fräscha ut? Att byta fönster är kostsamt och något som många drar sig för – men det måste i många fall göras, även om dom är hela. Varför? Den främsta anledningen är för att gamla fönster inte är speciellt energisparande som dom nya är, vilket kan vara anledning nog att byta.

Tydligaste tecknet att det är dags att byta fönster

Dåliga och trasiga fönster påverkar inte bara husets utseende, utan också plånboken och även miljön. Kanske drar du upp värmen under vintern, mer än du egentligen borde behöva, men måste ändå gå runt med raggsockor och tjocka kläder inne. Om du inte förstår varför det är så kallt inne så det mycket väl bero på fönstren. Ett trasigt fönster bör givetvis laga eller bytas, men ett fönster som ser bra ut med blotta ögat kan också behöva bytas ut. Dom kan vara otäta eller helt enkelt dåligt underhållna, så att dom inte längre håller måttet. Dom kan också vara gamla och av en annan standard än vad som finns att tillgå idag, vilket också kan vara en anledning att byta.

Om uppvärmningskostnaderna skenar iväg är det alltså ett tydligt tecken att det är dags att byta fönster. Även om det känns dyrt att byta så bör du tänka på att med nya fönster kommer du spara pengar på sikt, i och med att uppvärmningskostnaderna högst troligt kommer minska. Dessutom är det bättre för miljön.

Andra tecken på att det är läge att byta fönster:

  • Läckage
  • Drag

Mer om fönsterbyten

Fönsterbyten behöver genomföras i alla typer av fastigheter och som villaägare ansvarar man för det själv. Bor man i en bostadsrätt är det föreningen som ansvarar för att byta fönster och märker du att det finns brister bör du givetvis säga till, så att problemet kan åtgärdas.

Vem kan då byta ett fönster? Givetvis kan man göra det själv om man är tillräckligt händig men eftersom det är så viktigt att resultatet blir bra kan det vara klokt att anlita proffs. Att byta fönster i en hel fastighet tar inte mer än ett par dagar och även om det känns som en dyr och tråkig kostnad så kommer skillnaden föra flera positiva saker med sig.