Jämför alla mäklare i ditt område med bara några klick

Jämför alla mäklare i ditt område med bara några klick

20 juli, 2022 0 Av webmaster

Vill du kunna jämföra alla mäklare i ditt bostadsområde på ett snabbt och enkelt sätt? I sådana fall bör du surfa in på en sajt som hjälper dig att göra just detta. Du kan då göra en jämförelse med bara några enkla klick och sedan luta dig tillbaka för att gå igenom de offerter som trillar in.

För att göra detta går du tillväga på följande sätt:

  • Besök en sajt som låter dig jämföra offerter från flera olika mäklare.
  • Fyll den den information som efterfrågas och klicka dig vidare i processen.
  • Luta dig tillbaka och gå igenom de många offerter som du nu får tillgång till!

Inte alla mäklare använder sig av ett rörligt mäklararvode

Som du märker när du surfar in på sajten mäklararvode.se skiljer sig arvodena åt mellan olika mäklare. De varierar bland annat beroende på vilken typ av bostad du ska sälja. Ska du till exempel sälja din villa kan du räkna med att mäklarens arvode landar någonstans kring 3 %. Det betyder att du i genomsnitt ska betala ett arvode till mäklaren på cirka 75 000 kr om den slutgiltiga köpeskillingen är 2 500 000 kr. Men det finns såklart flera olika faktorer som kan påverka arvodet i olika riktningar.

Arvodet kan vara fast eller rörligt

Ett mäklararvode vara antingen fast eller rörligt. Den variant som vi har berört i räkneexemplet ovan är ett rörligt arvode som anges i procent. Mäklaren får alltså en andel av kakan och arvodet beräknas utifrån det slutgiltiga försäljningspriset. Detta är en vanlig struktur som många fastighetsmäklare använder sig av vid prissättningen av sina tjänster. Det finns dock undantag.

Det är nämligen inte alla mäklare som använder sig av ett rörligt arvode – vissa debiterar istället ett fast sådant. Om så är fallet betalar du ett fast pris för fastighetsmäklarens tjänster. Detta kan vara till fördel om försäljningspriset skjuter i höjden – då hade mäklaren tjänat mer på att ha ett rörligt arvode. Men det kan också vara till din nackdel om arvodet visar sig vara en högre andel av köpeskillingen.

Om du har några särskilda preferenser kring strukturen för arvodet kan du med fördel diskutera och förhandla dessa med din fastighetsmäklare.