Från 3d modellering till 3d rendering

16 oktober, 2020 0 Av webmaster

Från 3d modellering till 3d rendering

När en visualiseringsstudio tar en 3d modell och jobbar med 3d rendering innebär det att ”modellen får liv” och rätt utseende och funktion. Det är nu som den slutgiltiga produkten skapas till kunden.

”Modellen får liv”

En 3d modell kan liknas med ett stelt skelett av en produkt. Om en studio skapar en 3d modell av en bil så går det att se konturerna, dess storlek och form. Det är sedan på detta som färg, glans och andra yttre attiraljer kan bifogas.

Detsamma gäller om ett kök har skapats i modell. Skalet finns där varpå färger, former och olika kakel kan användas. Med 3d rendering skapas helhetskänslan vilket gör att man ibland anger att denna process ”ger liv” till bilden eller den animerade videon.

Naturtrogen och verkligt via 3d rendering

Med avancerad teknik och mjukvara går det att skapa mycket naturtrogna bilder. Därmed kan 3d rendering användas för att skapa realistiska produkter i olika miljöer.

  • Billigare vid utveckling

Arbetsprocessen kan användas vid produktutveckling för att ta fram produkter digitalt – och undvika högre kostnader som kan uppstå om en fysisk produkt måste skapas.

  • Enklare vid marknadsföring

Det är även vanligt med 3d rendering inom marknadsföring. Både för att skapa produktbilder och animerad video. I och med att produkten finns som 3d modell kan enkelt färg, etiketter, belysning och miljö ändras. Därmed kan fotorealistiska bilder skapas i exakt den miljö som önskas. Ett snabbare och mer flexibelt sätt att skapa marknadsföring än att anlita en fotograf som behöver skapa bilderna i rätt miljö.

Vanligt inom byggbranschen

En bransch som ofta använder en visualiseringsstudio är byggbranschen. Detta genom att en studio kan skapa fotorealistiska bilder/video på vad som ska byggas – långt innan bygget ens har påbörjats. Därmed kan kunderna tydligt se hur det kommer att bli och ha åsikter om vissa förändringar tidigt i processen. Vid större byggnationer är kostnaden för denna 3d rendering liten i förhållande till hela byggprojektet.

Det går nu för tiden att gå på guidade visningar på bostäder – som inte finns. Via datorn, surfplattan eller mobilen kan besökarna ”kliva in” i lägenheterna och se sig omkring. Med 360-bilder går det att röra sig fritt och undersöka de olika rummen – som än så länge bara finns digitalt.