Därför bör du installera bergvärme
Med en bergvärmepump som värmer upp ditt hem med bergvärme kan du spara en hel del pengar på minskade uppvärmningskostnader. Å andra sidan kostar denna typ av uppvärmning en del att installera. I det långa loppet är det dock en vinstaffär för dig som bostadsägare. Här förklarar vi varför och ger dig goda skäl att låta installera bergvärme.
Installera bergvärme och gör en god sak för miljön
Visste du att du kan bidra till en bättre miljö genom att installera bergvärme? En värmepump kan nämligen göra så mycket mer än att enbart erbjuda besparingar i form av minskade energikostnader. Även om den goda avkastningen på investeringen naturligtvis är en starkt bidragande orsak till att många svenskar vänder sig till denna metod av uppvärmning finns det alltså flera skäl. Och ett av dessa är att sådana system är klimatsmarta.
Dessa är några av fördelarna med att låta installera bergvärme:
- Du värmer upp din bostad med ren och förnybar energi från solen.
- Det är möjligt att installera bergvärme i såväl nybyggnationer som i befintliga bostäder.
- Denna typ av uppvärmning är tystare än många andra varianter, såsom luftkonditionering.
- Bergvärme har en lång livslängd och ett väldigt litet behov av underhåll.
Mer om fördelarna med att installera bergvärme
Det faktum att du genom att installera bergvärme sänker dina kostnader för uppvärmning är alltså långt ifrån det enda skälet att göra just detta. Men det är såklart också en stor fördel att du på direkten kan spara uppemot 30 till 60 procent på uppvärmningen beroende på vilken värmekälla du idag använder.
Dessutom använder sig alltså bergvärmesystem av ren och förnybar energi som ursprungligen kommit till Jorden från solen. Med hjälp av en värmepump transporteras energin till din bostad och värmer upp denna. Det innebär att det inte sker något utsläpp av koldioxid eller andra miljöfarliga gaser i atmosfären. Pumpen drivs istället med el och elen ifråga kan genereras med hjälp av fossila bränslen.
En annan viktig fördel är att ett sådant här system har en lång livslängd och lågt behov av underhåll. Det håller i cirka 25 år eller mer och har färre rörliga delar samt är skyddat från vädrets makter. Därför krävs minimalt underhåll.