Har du koll på ditt kWh-pris och din elförbrukning?

21 december, 2021 0 Av webmaster

Att elpriset nu är högre än på mycket länge känner de flesta redan till. Men har du koll på ditt kWh pris och hur mycket el du faktiskt förbrukar? I annat fall bör du läsa vidare för att få mer information om beräkningen av din elkostnad utifrån din förbrukning!

Vad är skillnaden mellan en kilowatt och en kilowattimme?

Innan vi går vidare bör vi klargöra vad skillnaden mellan dessa bägge begrepp är. En kilowattimme (kWh) är ett mått som indikerar hur mycket energi du förbrukar per timme. En kilowatt (kW) är istället ett mått som används för att mäta elektricitet. Detta fungerar på samma sätt som när man mäter avståndet mellan två punkter. Det går 1 000 watt på en kilowatt. Och en kilowattimme är alltså måttet för hur många tusen watt du förbrukar per timme.

Anledningen till att man anger förbrukningen per timme är väldigt enkel: det är rimligt att göra detta. Förbrukningen kan ju nämligen variera något beroende på hur mycket el du förbrukar för stunden. För att illustrera det hela kan man peka på skillnaden i energiförbrukning mellan när du:

  • Ger dig ut på en snabb och intensiv löptid och förbrukar mycket energi per timme
  • Slappar i soffan framför en bra film och inte förbrukar särskilt mycket energi

Som du förstår är därmed ditt kWh-pris relevant för beräkningen av din elkostnad. Din förbrukning multipliceras nämligen med detta pris och summan av denna ekvation ger dig elkostnaden i kronor och ören.

Så högt är ditt kWh-pris just nu

Okej, så ju fler kilowattimmar du förbrukar desto högre blir din elräkning. Men hur mycket kostar egentligen en kilowattimme?

Enligt uppgift från SCB kostar 1 kWh i genomsnitt 1,50 kr. Priset för en kilowattimme varierar dock i takt med att elpriset fluktuerar. Eftersom priset på el är betydligt högre nu än i vanliga fall kan en kilowattimme faktiskt överstiga 4,00 kr. Därför är det nu viktigare än någonsin att du faktiskt har koll på ditt exakta och dagsaktuella kWh-pris. Du kan även behöva vidta åtgärder för att försöka sänka dina elkostnader!